Wednesday, 13 July 2011

Untuk Melayu yang tak paham

Sejak tercetusnya idea untuk membuat perhimpunan aman BERSIH yang kedua oleh para NGO dan warna kuning terus menjadi warna rasmi sebagai mana demo BERSIH yang pertama pada 2007 dulu...

Dan pada tahun ini tanggapan KERAjaan Barisan Natang pada BERSIH semakin pelik dan terus menerus dipandang serong apatah lagi bila pengerusi BERSIH 2 seorang Kristian..Hebohla parti politik pembangkang jadi pak turut kepada seorang yang bukan Islam..

Sapa yang berpikiran macam tu aku nasihatkan pi tadah ayaq water cannon pastu angpa teguk banyak-banyak kasi cuci seket hati angpa tu..BERSIH yang pertama dipengerusikan oleh seorang Melayu Islam dan ketika itu sikap polis tidak keterlaluan seperti BERSIH 2..

Wahai Melayu yang kurang tahu,Ambiga memang seorang berbangsa India tetapi beragama Kristian..Memang dia peguambela kepada Lina Joy,seorang wanita Melayu yang telah murtad dan kini beragama Kristian..Ini isu yang dipermainkan Barisan Natang sempena perhimpunan BERSIH 2..

Ambiga seorang peguam bukan Islam..Dia seorang yang professional yang bekerja membela anak guamnya.Dia tak peduli samada anak guamnya bersalah atau tidak tapi sebagai seorang peguam yang bukan Islam dia membela menuntut kehendak anak guamnya yang mahu murtad..Tapi aku rasa ketika itu mungkin Ambiga kurang faham pasai Islam dan sekiranya dia betoi-betoi faham akan sensitiviti orang Islam,mungkin dia menolak menjadi peguam kepada Lina Joy..Ini cuma jangkaan aku saja..

Aku teringat Karpal Singh yang dulunya menentang negara Islam dan hudud tetapi setelah beberapa lama bersama Pakatan Rakyat dan bergaul mesra dengan pimpinan PAS,akhirnya beliau menerima perlaksanaan negara Islam dengan berlapang dada..Ini bukti bahawa pengetahuan Islam perlu diterapkan ke dalam otak pemikiran golongan profesional seperti Ambiga supaya mereka faham apa itu Islam..Tapi memang kita tak harapkan pemimpin UMNO untuk wat semua tu sebab pemimpin UMNO itu Islamnya hanya pada IC,tetapi perangai mengalahkan orang murtad...Wakakakaka

Ambiga selaku Pengerusi BERSIH 2 menuntut 8 tuntutan yang mana didalamnya tiada satu pon tuntutan yang berkaitan agama,,Dalam 8 tuntutan tu  tadak satu pon yang bertulis "Ambiga mintak supaya Malaysia tukaq Islam kepada Kristian sebagai agama rasmi'' atau pon Ambiga mintak supaya "semua orang boleh suka-suka tukaq agama keada agama lain"...Memang tadak!

Kesemua 8 tuntutan adalah berkaitan pilihanraya...Dan BERSIH didokongi oleh banyak NGO yang menuntut Barisan Natang supaya adil dan telus dalam melaksanakan pilihanraya..

Kalo angpa masih lagi duk kata "Melayu yang sertai BERSIH jadi pak turut orang India",pasni sapa-sapa yang belajaq bergurukan India elokla pi cari cikgu lain..Kalo nak belajaq bahasa Tamil pon pi la cari cikgu Melayu..Wakakakaka

No comments:

Post a Comment